Bahan-bahan ( resipi untuk 10-12
batang keropok )
- 1.5 kg Ikan sardin/ikan mata besar
- 500g tepung sagu/kanji
- sedikit jus asam jawa
- garam & MSG secukup rasa
- 1 sudu kecil baking powder
- Sedikit ais
- 2 sudu besar tepung gandum (hanya di gunakan semasa menguli ataupun ditambah ke dalam aduan jika adunan sedikit lembik)
- Untuk proses merebus..kita perlukan seperiuk air dan sedikit minyak masak.
Cara-cara
- Bersihkan ikan, ambil isinya..buang semua tulangnya
- Isi ikan ditumbuk hingga sedikit hancur..jgn terlalu hancur.(fiza mesin sbb malas nak tumbuk)
- Isi ikan yg telah ditumbuk tadi campurkan dgn sedikit jus asam jawa (nk bg hilangkan hanyir ikan) & selepas itu perisakan dgn garam & MSG.
- Masukkan ais sedikit selepas itu boleh masukkan tepung sagu/kanji. Uli sehingga menjadi doh. Kalau melekat barulah masukkan tepung gandum.
- Rebuskan seperiuk air & letakkan 1 sudu besar minyak (supaya keropok tak melekat).
- Mulakan membentuk adunan panjang2 mengikut ketebalan yg diingini..
- Dah siap di bentuk masukkan keropok dlm air yg mendidih,apabila ia timbul ini menandakan keropok anda sudah masak.
- Apabila keropok dah ditoskan, biarkan sejuk & barulah bleh dipotong dan di goreng..boleh makan dgn sos nya..
- 15 btg cili kering
- 5ulas bawang merah,
- 5ulas bawang putih, (3 bhn ini di kisar halus),
- sedikit jus asam jawa,
- sedikit air,
- Gula merah/manisan kelantan, garam, sedikit cuka,
- Sedikit bancuhan tepung jagung (utk memekatkan),
Cara-cara
bahan-bahan kisar di masak dgn sedikit air...bila dah mendidih masukkan gula merah,garam,jus asam jawa, sedikit cuka dan bijan. Jika sos tidak pekat barulah masukkan bancuhan tepung jgung.
No comments:
Post a Comment