Assalamualaikum…selamat malam…malam ni sekali
lagi fiza nak buat tayangan lauk yg dah selamat berada dalam perut fiza
sekeluarga…pagi tadi fiza suruh asben beli 5 tangkai kacang panjang…3 batang
kacang botol…fiza rasa fiza cakap 3 batang tapi sekali dia bawa balik 3 ikat…hadoi
la…fiza just nak buat ulam makan t/hari td saja…punyalah byk beno dia beli…ingat
nak meniaga ka sampai 3 ikat…he he he…last2 sekali dpt la idea buat kerabu
kacang botol…he he he…masa keluaq nak ambik anak balik tadika tu singgah kat
kedai makan depan umah mentua kejap sbb fiza pesan ikan kat tauke kedai tu nak
siakap…sekalinya dia bg 4 ekor ikan siakap yg saiz comei…mula2 goreng 2 ekor…sekalinya
anak fiza meratah sekor..last2 fiza grg lagi 2 ekor…habiskan stok…he he he…..mula2
ingat byk la ikan malam ni rupa2nya elok2 la…habis ke empat2 ikan tu…semua
pakat2 meratah ikan…sedap…manis…mungkin sbb ikan baru…tauke kedai tu ambik ikan
dekat nelayan…pukul 2 pg baru pi ambik ikan…mungkin sbb ikan baru lagi dan x
kena ais kot sbb tu manis ja isi dia…kami semua pakat2 meratah…sedappp…he he he…meh la kita layan gambar yg x berapa nak segak ni...he he he
ikan yg diselimuti dgn timun,nenas,dan kawan2 yg lain...he he he
jom..jom...makan
kerabu kacang botol...kat sini panggil kacang gelisa...bukan gelisah tau...muehahaha
Resepi :- fiza-sham.blogspot.com
Bahan2 :-
- 4 ekor ikan siakap saiz sederhana
- 3 labu bawang besar***dipotong dadu
- 1 inci halia***dihiris nipis memanjang
- 6 ulas bawang putih***fiza ketuk ja
- 1 biji lada capsicum***dipotong dadu
- 1 biji timun***dipotong dadu
- ¼ biji nenas***dipotong dadu
- 2 sudu besar sos ikan
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- ½ cawan sos cili thai
- minyak
Cara penyediaannya :-
mula2 sekali mestilah bersihkan ikan…pastu lumur ikan dengan sedikit garam…goreng
hingga garing…atau ikut suka lah nak garing atau x nak ya…pastu korang angkat
dan ketepikan ikan tu sebentar…first sekali letakkan sedikit minyak nak tumis…tumis
bawang besar…bawang putih…halia…biar
sampai layu…kemudian masukkan sos tiram…sos ikan…sos cili thai…sos cili…biar
sampai didih kemudian masukkan timun…lada benggala…dan nenas…masak kejap…pastu
boleh tuang atas ikan…makan dengan nasik panaih2..perghh…terangkat…Selamat mencuba ya...babai n Assalamualaikum....(^_^)
No comments:
Post a Comment