Rakan2 Yang Dihargai...

Tuesday, March 19, 2013

SiaKaP 3 RaSa



Assalamualaikum…selamat malam…malam ni sekali lagi fiza nak buat tayangan lauk yg dah selamat berada dalam perut fiza sekeluarga…pagi tadi fiza suruh asben beli 5 tangkai kacang panjang…3 batang kacang botol…fiza rasa fiza cakap 3 batang tapi sekali dia bawa balik 3 ikat…hadoi la…fiza just nak buat ulam makan t/hari td saja…punyalah byk beno dia beli…ingat nak meniaga ka sampai 3 ikat…he he he…last2 sekali dpt la idea buat kerabu kacang botol…he he he…masa keluaq nak ambik anak balik tadika tu singgah kat kedai makan depan umah mentua kejap sbb fiza pesan ikan kat tauke kedai tu nak siakap…sekalinya dia bg 4 ekor ikan siakap yg saiz comei…mula2 goreng 2 ekor…sekalinya anak fiza meratah sekor..last2 fiza grg lagi 2 ekor…habiskan stok…he he he…..mula2 ingat byk la ikan malam ni rupa2nya elok2 la…habis ke empat2 ikan tu…semua pakat2 meratah ikan…sedap…manis…mungkin sbb ikan baru…tauke kedai tu ambik ikan dekat nelayan…pukul 2 pg baru pi ambik ikan…mungkin sbb ikan baru lagi dan x kena ais kot sbb tu manis ja isi dia…kami semua pakat2 meratah…sedappp…he he he…meh la kita layan gambar yg x berapa nak segak ni...he he he



 ikan yg diselimuti dgn timun,nenas,dan kawan2 yg lain...he he he



 jom..jom...makan



 kerabu kacang botol...kat sini panggil kacang gelisa...bukan gelisah tau...muehahaha










Resepi :- fiza-sham.blogspot.com

Bahan2 :-

  • 4 ekor ikan siakap saiz sederhana
  • 3 labu bawang besar***dipotong dadu
  • 1 inci halia***dihiris nipis memanjang
  • 6 ulas bawang putih***fiza ketuk ja
  • 1 biji lada capsicum***dipotong dadu
  • 1 biji timun***dipotong dadu
  • ¼ biji nenas***dipotong dadu
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • ½ cawan sos cili thai
  • minyak

Cara penyediaannya :-

mula2 sekali mestilah bersihkan  ikan…pastu lumur ikan dengan sedikit garam…goreng hingga garing…atau ikut suka lah nak garing atau x nak ya…pastu korang angkat dan ketepikan ikan tu sebentar…first sekali letakkan sedikit minyak nak tumis…tumis bawang besar…bawang putih…halia…biar  sampai layu…kemudian masukkan sos tiram…sos ikan…sos cili thai…sos cili…biar sampai didih kemudian masukkan timun…lada benggala…dan nenas…masak kejap…pastu boleh tuang atas ikan…makan dengan nasik panaih2..perghh…terangkat…Selamat mencuba ya...babai n Assalamualaikum....(^_^)






No comments: