Assalamualaikum…selamat
malam…malam ni fiza nak kongsi satu resepi yg paling fiza suka…paling…paling… paling
suka….ha ha ha…gulai batang pisang dgn daging…perggghhhh…hari ni x makan nasik pun
cuma meratah gulai daging batang pisang ni….sedapppp wooo…***masuk bakoi angkat
la sendiri na…sbb org x mampu nak angkat sbb berattttt !!!! batang pisang ni
fiza beli sehari sebelum hari mengundi…sbb musabab yg boleh ingat tarikhnya sbb
fiza pi market….selama nikah 12 tahun ni la first time fiza pi market sendiri…selalunya
asben fiza pi sendiri atau kami pergi berdua atau heret budak2 ni sama…ha ha ha
tapi memandangkan suami sibuk mengalahkan YB maka terpaksa la pegi sendiri…he
he he…sebenarnya x rancang pun nak beli batang pisang ni…tapi masa lalu nak
keluar dr market tu nampak amoi jual sayur ni tgh menyimpan barang2 sbb nak
balik dah…yer la masa tu dah dekat pukul 12 t/hari dah…lalu lorong gerai amoi
tu n fiza terpandang batang pisang yg putih melepak…rembat sebatang…murah ja
baru RM2….balik simpan dlm peti es…mula2 rancang nak buat kelmarin tapi x
terbuat pulak…maka pg tadi dengan gigihnya fiza pun melapahlah batang pisang tu…ambik
yg paling dalam sekali…dari batang pisang sebesar peha fiza ni dah jadi sebesar lengan
anak fiza yg kecik tu sbb dah buang batang2 yg keras…ambik umbutnya saja…. hurm…jomlah kita layan
resepi gulai daging batang pisang ni….
Gulai Daging Batang Pisang
Resepi :- fiza-sham.blogspot.com
Bahan2 :-
~ 1 batang pisang ~ ambil umbutnya sahaja
~ 4 biji bunga cengkih
~ 2 biji buah pelaga
~ 1 batang kulit kayu manis
~ 1 biji bunga lawang
~ 6 ulas bawang putih***dikisar
~ 5 ulas bawang merah***dikisar
~ 1 inci halia***dikisar
~ 250ml air
~ 1 cawan santan
~ 3 sudu besar rempah kari daging
~ 2 sudu besar rempah kari ikan
~ 1 sudu besar minyak sapi
~3 sudu besar kerisik
~ sedikit garam
~ 1 keping asam ***x nak letak pun x pa
~sedikit serbuk perasa
Cara penyediannya :-
Mula2 campurkan rempah kari dengan bahan2 kisar...panaskan periuk...masukkan minyak sapi...tumis buah pelaga...bunga lawang...bunga cengkih...kulit kayu manis...biar sampai naik bau baru masukkan rempah kari tadi...masaklah rempah kari sampai pecah minyak...kemudian fiza masukkan air....batang pisang...daging...biar sampai batang pisang dan daging menjadi lembut...yang ni korang pandai2 lah agak yer...biar air sampai kering sedikit dan batang pisang tadi jadi lembut....baru masukkan kerisik...santan.. garam... dan....asam...masak kejap lebih kurang dlm 10 minit gitu dan boleh diangkat...pastu makan dgn nasi putih n sambal belacan...perghhhh...meletopsss gitu...he he he...selamat mencuba ya...
6 comments:
sedapnya...tp tak pernah buat sendiri..biasa makan kat rumah2 kenduri ja..atau beli kat bazar ramadan..
akak dok taman kenari...tak la jauh dari karangan tu..
salam kak Fiza....
inilah yang selalu yan cari bila balik kenduri kat utara...suka sangat...
Salam sdp tu time kenduri biasa jumpa guna ni...boleh lah buat sendiri nnt..kena beli dgg btg pinag npk gayanya ni heee terliur nya....
eemmm....lama tak makan gulai ni, nak kena buat juga nampaknya hihih
kalau tme kenduri kawen selalu la ada..shda makan saja..meratah..sedap habaq mai
pertama kali saya dgr btg pisang masak gulai kat program masakan kat tv . pas tu balik kg tanya mak . Dia kata pernah dengar arwah mak dia cerita tapi x pernah masak dan makan . bila nampak resepi nih , saya teringat saya ada potong anak pokok pisang semalam . jadi saya nak try masak lah . nak rasa camna ... thanks share resepi ...
Post a Comment