Assalamualaikum…kali ni
nak buat tayangan perdana...he he he...roti sosej yg fiza buat utk makan2 ptg
kelmarin...resepi roti ni fiza ambik dr Pn.Isma Maisarah dr Geng Kelab
Roti...mmg lembut sgt...dia guna teknik spounge dough....mmg berbaloi2 kalau
mencubanya....oklah kat bawah ni fiza taip resepinya yer....
Roti SoSej Teknik Spounge Dough
Resepi
:- fiza-sham.blogspot.com
Sumber :-
Pn. Isma Maisarah
Water
Roux
* 2 sudu
besar tepun HP @ gandum
* 125 ml
air
Satukan
semua bahan dan masak atas api yg kecil...kacau sentiasa agar x
berketul...biarkan sejuk selama 2 jam...
Spounge
Dough
*150gm
tpg HP @ gandum
*1 sudu
besar gula
*3gm yis
*90 ml
air
uli semua
bahan sehingga menjadi doh dan simpan dlm peti sejuk selama 2 jam.
Dough
Biasa
*100gm
tpg HP @ gandum
*2 sudu
besar susu tepung
*4 sudu
besar gula
*1 biji
kuning telur
*2 sudu
besar marjerin
Satukan
water roux dan spounge dough serta bahan2 untuk doh biasa dalam satu bekas
kecuali marjerin...uli hingga menjadi doh...bila dough dah sebati baru masukkan
marjerin...uli sampai doh menjadi elastik...atau doh boleh ditarik nipis...bila
nak bentukkan doh tu sapu sedikit minyak pada tapak tangan supaya doh x
melekat...pastu blh la di bakar dlm oven lebih kurang 10 hingga 15 minit...ikut
oven masing2 ye...suhu lebih kurang 175c....selamat mencuba ye...
4 comments:
salam fiza.. sihat ker?
rajinnyer meroti... tp bagus leh jimatkan duit belanja utk beli roti... roti kat kedai bakeri skrg bukannya murah kan..
best tu..nak skit la..hehe..tq share resepi tu, nti leh try buat gak..
ini kalau kak fiza kata berbaloi2, kena cuba ni..
wow...sedapnya....nak pula bila buat sendiri macam nie...kan...?
Post a Comment