Rakan2 Yang Dihargai...

Thursday, February 27, 2014

RoTi SoSeJ



Assalamualaikumkali ni nak buat tayangan perdana...he he he...roti sosej yg fiza buat utk makan2 ptg kelmarin...resepi roti ni fiza ambik dr Pn.Isma Maisarah dr Geng Kelab Roti...mmg lembut sgt...dia guna teknik spounge dough....mmg berbaloi2 kalau mencubanya....oklah kat bawah ni fiza taip resepinya yer....

Roti SoSej Teknik Spounge Dough

Resepi    :- fiza-sham.blogspot.com
Sumber :- Pn. Isma Maisarah

Water Roux

* 2 sudu besar tepun HP @ gandum
* 125 ml air

Satukan semua bahan dan masak atas api yg kecil...kacau sentiasa agar x berketul...biarkan sejuk selama 2 jam...

Spounge Dough

*150gm tpg HP @ gandum
*1 sudu besar gula
*3gm yis
*90 ml air

uli semua bahan sehingga menjadi doh dan simpan dlm peti sejuk selama 2 jam.

Dough Biasa

*100gm tpg HP @ gandum
*2 sudu besar susu tepung
*4 sudu besar gula
*1 biji kuning telur
*2 sudu besar marjerin

Satukan water roux dan spounge dough serta bahan2 untuk doh biasa dalam satu bekas kecuali marjerin...uli hingga menjadi doh...bila dough dah sebati baru masukkan marjerin...uli sampai doh menjadi elastik...atau doh boleh ditarik nipis...bila nak bentukkan doh tu sapu sedikit minyak pada tapak tangan supaya doh x melekat...pastu blh la di bakar dlm oven lebih kurang 10 hingga 15 minit...ikut oven masing2 ye...suhu lebih kurang 175c....selamat mencuba ye...

4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam fiza.. sihat ker?
rajinnyer meroti... tp bagus leh jimatkan duit belanja utk beli roti... roti kat kedai bakeri skrg bukannya murah kan..

Mama Hanim said...

best tu..nak skit la..hehe..tq share resepi tu, nti leh try buat gak..

Mel said...

ini kalau kak fiza kata berbaloi2, kena cuba ni..

yan's cottage said...

wow...sedapnya....nak pula bila buat sendiri macam nie...kan...?