Rakan2 Yang Dihargai...

Monday, January 28, 2013

PiZZa PulaK DaH

Assalamualaikum...kali ni nak tayang gambar pizza yg fiza buat ptg tadi...resepi ni fiza cilok kat blog DapurKu SaYang...sedap dia punya resepi...bg fiza senang pun yer jugak...so kita layan ja la resepi ni yer...tima kasih buat DayangJack kita...tima kasih daun keladi nanti fiza cilok resepi lagi...he he he...






Resepi : fiza-sham

Pizza base I : 
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil yis segera mauripan
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 160 ml air suam
  • 1 sudu besar gula halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
  • 1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair
Cara-cara :
1.      Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
2.    Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
3.    Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.
4.    Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan/loyang/pan pizza. Lengserkan sedikit dengan minyak zaitun.
5.     Keluarkan doh dari bekasnya. Tumbuk-tumbukkan sedikit untuk keluarkan angin. Kemudian letakkan doh di dalam pan dengan hanya menekan dengan telapak tangan sahaja. Tidak perlu dicanai (tapi kalau nak, boleh juga). Ratakan doh sehingga padat.
6.    Cucuk permukaan doh dengan garpu dan sapukan dengan minyak zaitun di tepi-tepi doh dengan berus pastri(supaya ia akan kelihatan cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat selama lebih kurang 10 minit.
7.     Bakar doh selama 7-10 minit. Kemudian keluarkan dari oven.
8.    Akhir sekali ratakan dengan sos tomato, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
9.    Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.

untuk menyusun topping : Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti dengan toppingnya. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan dengan keju parut dan oregano. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.


Topping/Filling : (2 large pizza)

  • 400 g daging cincang (dicincang/minced)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1/2 botol sos spagetti mushroom (lain-lain pun boleh) 
  • sedikit garam dan gula
  • 3 sudu besar mentega

untuk hiasan :
  • sedikit oregano kering (fiza ganti dgn mixherbs)
  • cendawan shitake
  • hirisan nenas (x letak)
  • hirisan kapsikum (x letak)
  • hirisan bawang besar
  • keju parut
  • lain-lain ikut suka

Cara-cara : Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai perang. Masukkan minced beef/chicken dan kacau rata-rata. Biarkan ia kering seketika. Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau hingga pekat/kering.


Untuk Sos Keju :

* 1 1/2 cawan susu segar
* 1 sudu besar mentega
* 1 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
* 100g cream cheese
* sedikit lada sulah
* sedikit gula dan garam

Cara-cara : Cairkan mentega di dalam periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah, gula dan garam. Kacau lagi hingga pekat.

2 comments:

yan's cottage said...

sal;am kak fiza.......

sedap2.....mai nak sepotong dua.....telioq nie......

Hafizah Mohamad said...

wasalam Yan...meh pinggan kosong nak bg...ha ha ha...anak2 kak fiza suka sgt mkanan omputih ni...saja try n error...ha ha ha