dah jd kaler hijau dah masak lomak cili api fiza...he he he
Assalamualaikum…selamat
malam…sekarang ni malam2 ja baru lapang nak hapdet blog…tu pun kalau ada
ceritera lah…kalau x dak dok senyap2 jer la…hari ni fiza cuba resepi baru….masak
lomak cili api sutun ngan buah gajus atau belah utara sebut jangguih…ha ha ha…sempoi
x ayat….buah gajus ni fiza x beli ambik kat umah mentua…kali ni byk pulak berbuah….sblm2
ni x byk sgt pun…pastu ada sorang mak cik bgtau kalau buat gulai ketam ke udang
ke sedap kalau letak buah gajus ni…fiza pun nak juga try tp x la buat ketam…cuma
buat masak lomak cili api sutun ja….mmg sedap…try la…kali ni masak lomak fiza
ni mmg berapi sbb fiza letak byk2 cili padi…perghhh…berasap telinga…wink…wink…wink…x
maulah taip panjang2…meh kita belek resepi yg simple ni…
Masak Lemak Cili Api Sotong Buah Gajus
Resepi :- fiza-sham.blogspot.com
Bahan2nya :-
- 1/2 kg sotong
- 6 biji buah gajus
- 1 labu bawang besar***
- 6 ulas bawang putih***
- 5 biji bawang merah***
- 30 biji cili padi***
- 2 inci kunyit hidup***
- 1 inci halia***
- 2 batang serai ~ dititik
- 1 cawan santan pekat
- sedikit garam
- 1 keping asam
- sedikit perasa
- sedikit minyak untuk menumis
Cara Penyediannya :-
Kisar bahan bertanda *** hingga halus....tumis bahan2 kisar tadi bersama serai...masak sampai pecah minyak...kemudian masukkan sotong...biar kejap...masukkan buah gajus...gaul rata....pastu boleh masukkan santan...garam...asam...serbuk perasa...bila mendidih boleh padam api...siap untuk dihidang....siapppp...selamat menerai yer kawan2.... (^^,)
6 comments:
Menariknya resepi ni Fizah... ada buah gajusnya, mana nak cari buah gajus... kacang gajus selalu jumpa, buahnya pulak tak ada...
assalam kak fiza. Mel lama dah tak makan buah gajus.dulu ada pokok rumah jiran, tp kena tebang sebab banyak sampah katanya. Sangat teringin!Daunnya pun boleh buat ulam
Dah nama masak lemak cili padi, pasti sedap tu..Lagi2 yang pedas berapi ni.
Aslmkum Fiza
masa akk zmn sek rendah dulu senang nak mkn buah gajus ni....byk pokok ada kat kws rumah aruah atok. mak biasa buat kerabu...tak pernah msk gulai gini. tp skrg semua pokok dah kena tebang. kalau di kelantan panggil buah ketereh..
pernah dengar tapi seumur hidup tak pernah makan...he heee...
salam ukhuwah..
menarik resepi ni...next time boleh try
dah lama x makan buah jangguih...kalau dulu2 buah makan x pun buang mcm tu je..biji wat bakar...kalau masak lemak gni x pnah g makan
Post a Comment