Rakan2 Yang Dihargai...

Thursday, May 16, 2013

ReSePi SoToNG SuMBaT KuaH PeRCiK




Assalamualaikum…buat teman2 yag sudi singgah blog fiza ucapkan terima kasih yer…yg baca senyap2 pun berbanyak2 syukran…tanpa kalian sapalah fiza…ngeh..ngeh..ngeh…hari ni nak share resepi sedap…Sutun Sumbat…first time buat sutun sumbat ni…mentua bagi sekilo sutun…sekilo jugalah fiza buat…yerla nak share 2 bijik rumah…makasih mama sbb belanja sutun…he he he…meh kita tgk resepi ni…kuah ni fiza selalu buat ayam percik…mmg sedap sgt…ramai org puji kuah ayam percik ni…tapi kali ni bukan ayam yer tapi sutun sumbat ngan kuah percik….x caya try la…mentua ai puji tau…ha ha ha









Sotong Sumbat Kuah Percik

Resepi    :- fiza-sham.blogspot.com
Sumber :- koleksi resepi jelita

Bahan2 :-

  • 1 kg sotong
  • 1 biji lobak merah
  • 2 biji kentang ~ saiz besar
  • 2 batang serai
  • 2 keping asam
  • 1 keping gula melaka
  • 3 s/b gula putih  
  • 1 cawan santan pekat
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit garam

Bahan2 kisar :-


  • 30 tangkai cili kering
  • 2 labu bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit       

Cara penyediaannya :-

Rebus kentang sampai lembut....lenyek...lobak merah didadu...gaul bersama...sumbat dlm sotong dan ketepikan...panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi...masukkan santan...serai...asam keping...gula merah...gula putih...garam...kacau sebati...masak sampai kuah agak2 pekat...kemudian masukkan sotong...kacau sebati...masak lebih kurang dalam 10minit lagi...atau sampai sotong masak....siap...boleh diangkat...sedap...selamat mencuba ya kawan2...                         

7 comments:

Yana Shaiful said...

Salam Kak Fiza.. dh telan air liur nengok sotong tuh..yana xpnh lg bt sotong percik cani..InsyaAllah lepas ni nk cuba lah :-)

my notes said...

sumbat kentang ye ... saya pernah mkn sumbat pulut , rasa muak pula . yg nih nak try bila ada sotong nanti ...

Ucu Faridah said...

meh le kita tukar2 hadiah...dgn sutun.....
bagus lah fiza ni..bg idea nk ape kalau ada sutun...

makcikkantin said...

Hai mcm best ja.....makcik ni buat sambal tumis sotong 6 ekoq ( ulang: 6ekoq shj), 3 masuk perut lagi 3 tergolek dlm fridge 2 3 hari trus makcik transfer ke freezer...dok la situ tak tau sampai bila.....sebabnya tak ada org nk mkn...

kak ina kl said...

Salam ziarah

Tak pernah lagi masak camni..satu hari boleh cuba lah juga

Mel said...

xpernah pula buat sotong percik..kena cuba ni..kuahnya nampak sedap tu kak fiza

Fazliana Jamil said...

Fuhhh, terliurr rasanya. Nak jadikan resepi untuk tengah hari kang rasanya. Oh ye boleh lawat blog saya kalau ada masa http://www.mamafisya.com/