Rakan2 Yang Dihargai...

Sunday, January 13, 2013

ReSePi DaGiNG DaN AyaM BaKaR BerSaMa aiR AsaM...MeNu DiET LaGi !!!

Assalamualaikum...hari ni korunk makan apa na...hurmmm...fiza just bakar daging dgn ayam saja...minta resepi kat kak ipaq di KEDAH nun...he he he...mmg sedap...masa raya puasa tahun lepas kami buat BBQ kat umah abang long fiza...bakar ayam...daging...sosej...mcm2 ada...mmg sedap...x rugi mencuba....=)...sedapppp...he he he....hurm...malaih la nak taip panjang2...biar gambaq berbicara...he he he...madah la pulok..so layanzzz...=)

 air asam...

  Resepi Air Asam :-)

  • 10 biji cili padi ***ikut suka nak letak banyak mana korunk suke yer...
  • Belacan ***
  • Air asam jawa ***fiza guna adabi,senang sbb x yah buang biji
  • 1sdb kerisik ***
  • Secubit garam ***
  • 2 Biji tomato
  • 1 Labu bawang besar


Cara2 Penyediannya :-)

Mesin semua bahan2 yg bertanda *** sampai halus...pastu tuang kat dlm mangkuk yer....pastu hiris buah tomato dgn bawang besar...gaul sahaja...=) sedap...cuba la....




 
 Ayam Bakar Special =)

Bahan2 :-)

  • 500 gm daging & 6 ketul ayam
  • 3 batang serai ***
  • 1 inci halia ***
  • 4 ulas bawang besar ***
  • 6 ulas bawang putih ***
  • sedikit lengkuas ***
  • sedikit kunyit hidup ***
  • garam
  • 1 sudu gula @ madu
  • 20 tangkai cili kering ***
  • 5 biji cabai melaka ***
  • sedikit sos cili




Cara2 Penyediaannya :-)

  • Mesin bahan2 yang bertanda *** hingga halus.Gaulkan daging dengan ayam dengan garam,gula @ madu dan sos cili....letakkan bahan2 yang dimesin tadi kedalam bekas berisi daging dan ayam tu la...gaul sebati...pastu korunk perap kejap...fiza perap selama 3 jam...pastu kita bakar la daging dan ayam tu selama 1 jam...ikut oven korunk la yer....kalau bakar guna bara korunk buat minyak ditumbuk dengan bawang putih...renjis kat atas daging @ ayam bakar tu guna serai....sedap yo....Selamat mencuba ya....so layanzzz....=)


 ni la menu lunch fiza untuk hari ni....sedap...cuba la yer...=)



12 comments:

mama sara nur said...

sedapnya...cicah air asam mebeles tu
kalu kat kg rajin jg masak camni tp skrg no noo he he sb pak akak xleh makan daging nakpun kena sorok2..
adik akak tu dulu accident teruk jglah berbulan duk spital ipoh sampai skrg rutin dia berubah malam jadi siang, siang pula jadi malam..(siang tido mlm berjaga)
cuma kebelakangan asyik benar dia jadi x sedar diri, taktau nape kadang2 kat bilik airlah,memang kena tgk2 dia selalu cuma sabtu lepas 3 kali pitam yg ke3 tu jatuh dpn rumah atas jalan raya jadi teruklah mukanya
kebetulan masa tu mak tak ada hu hu tersembam luka teruk kat muka

aDisH.sHidA said...

salam..mak selalu jugak buat mcm nie tp mak sy akan letak santan sedikit...memang sedap sangat2

yan's cottage said...

amboi....kak fiza....sedapnya menu deit hari nie...ye....apa macam kak minggu nie...turun berapa pula....

Hafizah Mohamad said...

Ya Allah..bahaya tu kalau tinggalkan adik akak sorang na...moga Allah permudahkan segala urusan adik akak dan famili...takut bila baca...semoga akak n famili tabah ya....

Hafizah Mohamad said...

wasalam...oh ya ka...hurm...pasni leh la try letak santan plak....=)

Hafizah Mohamad said...

Yan...hari ni dah masuk 21 hari dah berat kak fiza dah turun 10kg...he he he...alhamdulillah syukur sgt2 sbb boleh lagi tahan dugaan....=)

ogyep yummy mellow said...

Salam kunjung,
Wah.. Menu diet tuuu.. Ogyep pun tengah diet juga ni.. Tapi, dah kelam-kabut sejak Arwah Abah pergi 29-11-12 yg lepas..

Mamasya said...

Aslmkum Fizah
nostalgia nengok air asam versi Fizah ni....sbb 1st time belajar air asam kedah ni masa belajar kat utara...famili kg angkat ajar.mmg sedap cicah dg daging bakar.

kak ina kl said...

salam ziarah

wah bagus kamu ni berkongsi resepi diet..

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

salam singgah..wah berselera tngok daging bakar tu..=)

Putri said...

salam kak fiza
tumpang lalu
ambik inspirasi menu lunch arini

1 malaysia said...

Wah nmpk mcam sedap aje nk try msk tgk lah petang ni