Assalamualaikum…Selamat
petang…kali ni fiza nak tayang gambar bengkang ubi kayu yang fiza buat hari
ahad lepas…dah selamat jadi santapan dah… hurm…bengkang ni fiza tgk blog SaraNur74 yang buat..kebetulan mmg tgh mengidam nak makan bengkang ubi kayu ni…dah
lama cari…tapi x jumpa yang betoi2 menepati citarasa anak tekak ni…kalau ada
pun mesti keras…x sedap…huhuhu…
Resepi
ni fiza cilok kat blog SaraNur74…fiza ikut sebijik2 …mmg sedap…terasa
kelembutan dia…wah gitu…he he he…bg fiza mmg 100% fiza suka…kalau boleh like
fiza bg 100 like dah kat resepi tu…fiza buat masa nak balik kampung hari ahad lepas…bawak
balik bg mak ngan abah makan…ayaq tgn anak depa yg x reti masak…ha ha ha…la ni
dah makin tera sikit masak…x banyak pun sikit ja….kalau sapa2 nak resepi asal
boleh la terjah blog SaraNur74 ya…boleh klik DISINI….tapi fiza mmg kopi
sebijik2 resepi bengkang ubi kayu…cuba lah ya…mmg gerenti sedap….Buat tuan empunya resepi fiza minta izin copy paste yer...tima kasih kak...
tgh masak....
setelah masak...panas2 lagi...x sabaq nak potong dah time ni...he he he
masa ambik gambar ni mak fiza cakap...nak makan pun ambik gambaq ka...ha ha ha...
Sumber :-saranur74.blogspot.com
Bengkang Ubi
Bahan2 :-
*5 cawan ubi yg siap
diparut
*2 1/2 cawan santan
pekat
*1 1/2 cawan gula-ikut
manis pun boleh
*garam secukup rasa
*pewarna kuning
Cara penyediaannya :-
ubi yg diparut ditapis dulu dgn penapis kelapa, biar airnya berwarna kuing turun dlm 10 minit
gitu( petua mak supaya tak pening dan angin)
pastu buang air
tersebut , tp sagunya berwarna putih diambil digaul bersama ubi tadi
campurkan gula garam
dan pewarna dan santan pekat
loyang disapu dgn
mentega dan panaskan sebentar
baru masukkan adunan
ubi yg telah sebati
dan bakar dlm 1 jam
setengah suhu 200c api atas dan bawah
sejukkan betul2 baru
potong...selamat mencuba
ya….
12 comments:
Sedap, mantap resep nya mbak....
terima kasih Irwan Saputra...boleh dicoba ya...=)
yayy!! dh tukar setting komen ^^ tq sudi tukar setting ke pop-up.. mmg tension kalau xleh nk mengomen. hihi...
sedapnyer bengkang ubi kayu.. tun teringin nk makan kuih2 yg guna ubi kayu nih, dh byk koleksi resepi, tp tanam pokok xnk hidup kawasan umah ni kawasan bukit. cucuk 10 batang ubi kayu, semua mati. sungguh tragis.
sedap..yana suka bengkang ubi kayu.. dulu mak slalu bt tp skg nih semua kna bt sndiri..rindu pulak dgn air tgn mak..nk blk kg huhuu
Assalam Fiza
wahhh kena bg akak rasa ni ye he hee
tak rugi kalu ramai peminat kan
nanti try versi gula merah pulak ye
sedapnya....lama tak makan nie....
tun_telani :- terima kasih tun sbb sudi singgah...
Yana Shaiful :- sedap sgt...he he he...cuba lah...
mama sara nur :- kalau akak dekat mmg fiza pi sua sepinggan... hehehe
yan's cottage :- ni gara2 mengidam ni yan...he he he
tengok gambar je dah tau sedap....hehe
Nampak memang sedap bengkang ni. Minta copy resepi ya
salam,
Amalkan makanan sunnah?
Sila layari http://ijustbought.blogspot.com/
Facebook http://www.facebook.com/TimurTengahEnterprise
untuk berbagai produk dari timur tengah.
Terima kasih.
sedapnyaaaa...mak akak suka buat bengkang ubi kayu guna gula merah, pastu bakar guna dapur kayu buat atas tanah kt belakang dapur...mmg mantapsss
Sedappp ptg nie nk cuba..
Post a Comment