Rakan2 Yang Dihargai...

Monday, May 6, 2013

ReSePi TeRuNG GoReNG BeRCiLi



Assalamualaikum…hari ni mungkin ada yg cuti mungkin ada yg keja…tapi fiza cutiiii…ha ha ha…bila lagi nak cuti kan…walaupun keja sendiri sekali sekala bila Gov umum cuti best juga…sbb rumah fiza meriah ngan riuh rendah anak2 dok bergaduh sesama sendiri…hadoi la…tension pun ada…geram pun ada juga…dok bertempik ngan anak2 suruh berenti gaduh….asben fiza boleh buat dunno ja…hadoi la…

kali ni nak share resepi terung goreng berlada…sedap sgt…asben fiza suka…fiza pun suka…bg mentua sikit…siap puji lagi mentua ai ni tau…ha ha ha…terung grg cili ni fiza masak minggu sudah cuma x sempat nak update ja…sibuk sgt…kalah YB…ala sibuk la sgt kan…kan…kan…x mau la taip panjang2…nak pi makan nasik pulak ni…hari ni lauk fiza gulai nangka…buka fiza yg masak org lain yg masak…he he he…meh kita tgk resepi terung grg cili ni…




Terung Goreng Cili

Resepi :- fiza-sham.blogspot.com

Bahan2 :-

  • 6 biji terung terung ~ potong ikut suka
  • 1 cawang udang kering
  • 20 tangkai cili kering ~ ikut kepedasan sendiri ya...nak guna cili padi boleh...nak guna cili hidup pun boleh...nak campur pun boleh***
  • 6 ulas bawang putih***
  • 3 ulas bawang merah***
  • secubit garam
  • sedikit serbuk perasa 
  • minyak untuk menggoreng

Cara2 Penyediannya :-

Bahan2 bertanda*** dikisar hingga lumat...goreng udang kering hingga garing kemudian angkat dan ketepikan....kemudian goreng terung hingga layu...guna minyak yg sedikit ya kawan2...kemudian tumis bahan kisar hingga masak...masukkan garam...serbuk perasa...dan udang yg digoreng tadi...kemudian boleh masukkan terung...gaul sebati...boleh dihidangkan...terung ni makan dgn nasik panaih2...perghhh...mmg terangkat...x payah lauk lain dah...sedapppp....silalah cuba ya kawan2....=)

9 comments:

rahel said...

Assalam Fiza...nampak sedap sangat terung bercili itew...boleh bertambah nasik kat pinggan ni...

Uncle Lee said...

Hello Hafizah, I can see you ada black belt in cooking.
Ini da tentu tiga pinggan nasi lichin.....masuk mulut satu spoon, habis cherita! Lupa nama mak, ha ha ha.
Sedap best your this terong goreng!
You have a nice day, keep a song in your heart.
Lee.

Ucu Faridah said...

fav. niiii....lagi2 kalau dapat free..

Zee Suhaini said...

suka makan terung cili ni kak tapi tak reti nak masak sendiri..walaopon simple tak pernah jadi..

Ayu said...

Assalam fizah,
waduh terung akak suka..tengok warna cili tu aje dah kecur dah akak kat sini..uish sedappnya..

Mel said...

Nampak sedap tuh! Tapi mel tak reti makan..tengok masakan orang selera je..bolehlah cuba nanti kot2 terbuka hati nak makan terung..hihi

yan's cottage said...

waduh...sedapnya kak...goreng ikan masin makan ngan nasi panas memang layannnn....

mama sara nur said...

Assalam Fiza
ktorg keja huhuu penat pun x hilang lg
sedap mskn fiza ni,

mama sara nur said...

Assalam Fiza
ktorg keja huhuu penat pun x hilang lg
sedap mskn fiza ni,