Rakan2 Yang Dihargai...

Wednesday, June 29, 2011

Asam Pedas Ucu Faridah…..Memang Bestlah…=)




Kali fiza nak share satu resepi mudah...dan yang penting semestinya sedap…. ASAM PEDAS IKAN PARI UCU FARIDAH…dah lama fiza nak buat asam pedas ikan pari ni…Cuma fiza x berapa nak pandai sgt sbb takut terkena ikan pari yg berbau…fiza selalu beli asam pedas pari kat kedai makan R & R….mmg sedap sampai jatuh cinta fiza kat asam pedas tu….terbaru ni fiza tgk resepi asam pedas ikan pari kat blog Ucu Faridah…nampak sedap jer…cuma bahan2nya fiza ada tambah sikit...he he he...dah menderhaka pulak kat resepi....minta ampun yer Ucu....he he he…terima kasih buat Ucu Faridah sbb share resepi yang sedap ni…fiza nak minta share pulak kat blog sini yer…kalau nak resepi asal blog jenguk blog Ucu Faridah k…KLIK JER KAT SINI K...so layanzzz….



Bahan2 :-)

Ikan pari - 
15 tangkai cili kering @ cili giling **
3 biji bawang besar **
1 inci halia**
kunyit hidup**
sedikit buah keras**
2 batang serai** 
1 biji tomato
Daun Kesum - ikut citarasa
Bunga kantan - ikut citarasa
Kacang Bendi - ikut citarasa
1 sudu makan asam jawa
air 
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam & serbuk perasa




Ikan pari tadi dibasuh dan dicelur sekejap dgn air panas bagi menghilangkan bau…Kisar  bahan2 bertanda**…kemudian tumiskan bahan2 kisar  tadi sehingga keluar minyak…Masukkan air bersama asam jawa.biar mendidih baru masukkan daun kesum…tomato…bunga kantan – biar sebentar baru masukkan ikan pari tadi…letakkan  garam dan serbuk perasa…Dah Siap.....Selamat Mencuba


6 comments:

YANA SHAIFUL said...

bestnya asam pedas..kat umah ni mmg laku laa asam pedas..ada g x kak..mintak semangkuk..malas nk msk mlm nii..hehee

ainnoraini said...

asam pedas mmg sedapkan...
nnpk pun dah menarik tu...kene pulak dgn nasik panas2 tak sedar dah berkali2 tabahnye..

ani said...

fiza:pecah air lioq kami aihhhhh....sedapnya, sabtu ni boleh la try...cutiiiii

izahdaut said...

lama dah tak buat asam pedas... sedap nampak tu.. kecur ayaq liurrr..hehe

aqishah said...

wah nyum nyum... lum pernah try buat asam pedas lg.. :P

Ucu Faridah said...

salam fiza...
kenapa hidung ucu ni tak boleh kuncup ni...senyum melerat ucu sampai ke telinga....tqvm sudi ikut resipi ucu...
kalau ucu tahu fiza masak semalam..awal2 lagi ucu dah sediakan mangkuk minta sikit...