Assalamualaikum....
kali ni fiza nak share satu resepi cucoq kata orang utara...he he he...CUCOQ BADAK...ini pun atas permintaan jugalah...permintaan dari husband...wah cam baik gitu...ha ha ha...semalam call mak tanya resepi inti cucoq badak...mak fiza kalau buat inti ni cukup sedap la...bukan nak puji tapi nak angkat mak sendiri...ha ha ha...so petang tadi fiza pun buat la cucur badak….kira senang lah juga nak buat cucur ni…jom kita share resepi…so layanzzz….
Jemput makan...
Bahan-bahan ( 33 biji kecil )
Untuk Kulit =)
1 kilo keledek
1 cawan tepung gandum
½ sudu teh Garam
Cara-cara buat kulit :-)
Rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. Letakkan inti dan tutup kembali.Buat hingga habis...
Untuk Inti :-)
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering (lebih kurang…x nak letak pun ok)
1 sudu makan Jintan manis
½ sudu makan jintan putih
2 biji bawang besar
5 batang serai
1 sudu kecil kunyit serbuk
15 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
2 sudu besar minyak masak
Garam
Gula
Cara-cara untuk membuat inti :-)
Blender cili kering,serai,udang kering jintan manis,jintan putih dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Selepas tu masukkan minyak tumiskan semua bahan2 yang dikisar tadi ke dalam kuali. Masukkan juga kunyit ,garam ,gula. Kacau sehingga inti tu kering sedikit.Boleh diangkat...Selamat mencuba...
6 comments:
sy suke makan cucur badak ni... shedapnyaaa nak skit??...
boleh2...mai la ambik kat umah ni...banyak lagi ni...dah masuk peti ais dah...he he he
bestnyaa..suka kuih nii..antar ke kepala batas skit kak..hikhikk
he he he...jauh tu *alasan nih !!!
boleh try yana..kak fiza pun pes time ni buat cucoq badak ni...tapi x sangka la menjadi...he he he...
lapoo jadinya...nakkkk
mak adawiyah...meh la sini ambik...satu tepawe lagi ni x goreng...he he he *balance semalam....
Post a Comment