Rakan2 Yang Dihargai...

Tuesday, April 26, 2011

Puteri Dua Sebilik @ Tepung Bungkus



Pagi tadi bekpes makan kuih Puteri Dua Sebilik….nama bukan main lagi kan…he he he…tapi kalau kot belah utara ni panggil kuih tepung bungkus…sedap lemak2 manis2…hurmm…tapi x berapa nak menjadi la…mungkin sbb fiza x ikut resepi betoi2 kot….fiza buat 1/5 dari sukatan….kalau ikut resepi kena 1/2 kg tpg…byk tu…mana nak sumbat...he he he…

Resepi ni fiza ambik dari buku resepi masakkan RESEPI KENDURI KAHWIN PAK ENGKU yang fiza baru beli ahad lepas…ada book fair kat Bukit Jambul Komplex…semua jenis buku ada…fiza belek2 kat sebelah buku masakkan ja…sekali terbelek buku panduan asas menghias kek….hurm buku ni fiza tgk dlm blog lina sariff…kak ina ni mmg ambik tempahan buat kek…dia pun ada juga buku ni…dah lama dah dok kata nak cari tp x pernah teringat…kebetulan pulak terjumpa kat book fair so apa lagi rembat la satu….he he he…nanti nak kena try buat sebijik  sbb adik fiza nak kawen bulan 6 ni kot2 boleh buat kek kawen kat dia sebijik…*tapi x tau la bila lagi nak buat…he he he…so layanzzz











Asalnya nak beli buku puding...tersalah beli da....hurmmm...



Dah lama carik...konon2 nak try la menghias kek...tapi x tau la bila...keh keh keh



Selalu nampak Pak Engku dalam Wanita Hari Ini...Cheff jemputan...




Bahan-bahan =)

  • 500g tepung beras
  • ½ kg santan
  • 1 gelas air
  • 150g tepung gandum
  • Secubit garam
  • Daun pandan (pembalut)

Bahan Inti =)

  • 200g kelapa parut
  • 2 ketul gul melaka
  • 50g gula putih
  • 1 gelas air
  • Sedikit garam
  • Tepung pulut untuk buat bebola
  • Pewarna hijau dan merah

Cara membuatnya =)

Untuk inti ~

Masakkangula melakadengan air dan biarkan ia cair.campurkan dengan gula putih dan sedikit garam.akhir sekali masukkan kelapa parut dan gaul rata hingga agak kering.angkat dan ketepikan.

Sementara itu bancuhtepung pulut dengan sedikit air.bahagikan kepada 2 warna dan uli menjadi bebolaisikan bebola itu dengan inti kelapa tadi.

Tepung beras santan air tepung gandum dan secubit garam digaul sekata didalam periuk kacau atas api hingga pekat.

Senduk sesudu besar dan letakkan atas daun pisang.letakkan 2 biji bebola (berlainan warna) tadi sebagai inti di dalamnya dan bungkus cantik.lakukan hingga selesai dan kukus selama 5 @ 10 minit…boleh dihidangkan…selamat mencuba…

No comments: