Rakan2 Yang Dihargai...

Wednesday, April 6, 2011

Roti Bun Inti Sambal Tumis Bilis…


Menu pagi ni kita makan roti he he he…sebenaqnya roti ni fiza buat semalam…so pagi ni x yah beli bekpes dah makan roti ja…sedap…cam roti ikan bilis gardenia la…ha ha ha…hurm…resepi ni fiza cedok kat DTS punya resepi….he he he…thanks to Che Mat Gebu….kalau nak resepi asal boleh rujuk kat sini tapi fiza dah menderhakai tok guru ni….ha ha ha…sorry eekk CMG…so layanzzz….


Sebelum 1 jam…cam ni rupa nya….



Sesudah 1 jam dah kembang setaman…he he he



Leperkan mcm ni sblm boh inti….



Masukkan inti sambal tumis ikan bilis…tapi jgn boh dia punya kuah dah pasni…nanti roti tu kencing…ha ha ha



biarkan lebih kurang sejam seblm bako...



Sapu dengan telur n susu...



kita bako...
Panas2 lagi ni...

 hurmmm...dah ilang sebijik....he he he


Jom Semak Resepi =)

BAHAN DOH :-)
300 g tepung gandum
55 g gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
30 g minyak sapi (guna mentega pun ok)
1 1/2 camca teh instat yeast
30 g telur (1 biji telur, kocok sedikit dan timbang)
100 ml air suam
50 ml air (xtra)

UNTUK DOH :- Dalam air suam, masukkan instant yeast dan 1 camca teh gula halus (dari 55 g gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih.
Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan bancuhan ragi rati. Uli dan tambah air (yang xtra 50 ml tadi) sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.


Bahan2 Inti =)

*Cili kering 20 tangkai
*Bawang besar 1 labu (sebiji)
Ikan bilis 300gm
Sekeping asam keping
Sedikit garam
2 sudu besar gula..
Sedikit minyak untuk menumis

Kisarkan bahan2 bertanda * hingga lumat….tumis bahan2 yang dikaisar tadi…masak hingga betul2 kering…kemudian masukkan asam keping,garam dan gula…biar seketika masukkan pula ikan bilis…biar masak sekejap dan boleh di angkat…selamat mencuba…
 P/S : sapu permukaan roti dengan lebihan telur yang ditambah 1 camca besar susu cair, dan taburkan bijan, kemudian bakar seperti biasa......



No comments: