Hurm…tengah hari ni x makan nasik fiza buat roti…sbb pagi tadi bekpes lewat dekat pukul 11:30 pagi baru bekpes so masih kenyang lagi nasi tu…so tak terasa lak nak makan nasik…hurmmm tanya anak2 dorang pun x mo makan nasik so fiza hentam la buat roti…sejak 2 menjak start boleh buat roti ni rasa nak buat roti jer…he he he…resepi ni fiza cedok kat blog DTS…so korang try la…senang jer nak buat walaupun x de bibik…ha ha ha…( BREAD MAKER LER )….kalau nak tgk resepi asal korang boleh rujuk kat sini k…so layanzzz….
Kita leperkan cam ni…
letak la hotdog kat tengah....
Kita gulung sblm potong....
bila dah potong...jadi ler cenggini....
cam bunga tak...
sebelum 1 jam...cegak dak...huahuahua...hurmmm...puji sendiri ler...sapa lagi nak puji kan....
Setelah 1 jam...kembang setaman...x sabau nak masukkan dlm oven ni....
Nampak cam meriah jer...he he he
Tadaa...dah siap...jom makan...hurmmm..
Jom tgk resepi….SOSEJ BLOSSOM BUN....=)
BAHAN-BAHANNYA
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
10 batang sosej, celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya
Sos cili/sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
10 batang sosej, celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya
Sos cili/sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar (kurang lebih 50 g setiap satu). Ambil satu bahagian, canai memanjang, letak 1 batang sosej ayam dan bungkus, kemudian kerat kepada 8 bahagian (seperti dalam gambar).
3. Kemudian, bentukkan seperti dalam gambar dengan menolak setiap bahagian keluar hingga keratan terakhir ditolak ketengah2 bahagian membentuk sebagai tampuk bunga. Tekan sedikit biar kelihatan kemas. Alih alam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap. Perap 45 minit.
4. Sapu dengan baki telur tadi (30 gram) rata2. Tabur mix vege, kemudian paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....
No comments:
Post a Comment