Rakan2 Yang Dihargai...

Tuesday, May 31, 2011

Ayam Bakar Ala2 Kenny Rogers…Walla…


 Ayam bakar ala2 Kenny Rogers....

Semalam makan garlic bread ngan chicken soup…tengah hari ni makan ayam bakar ala2 Kenny Rogers gitu….mmg sedap hingga menjilat pinggan…wah kan main lagi yer….mmg sedap…resepi ni fiza cedok dari blog hanamemories….terima kasih hanamemories sbb mau share resepi ni....lepas ni x yah dah kita pi Kenny Rogers Roasters...he he he...mmg sempoilah…tapi kalau kita penggap semalaman lagi best….kalau korang nak  tgk resepi asal klik disini k....so layanzzz…


Ayam sebelum di bakar...baunya saja dah mengancam...=)



Sumber : hanamemories
 Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan ikut kita samada nak bakar sekor atau nak potong kecil2)
Bahan2 untuk make up ayam :)
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega


Cara-cara=)
  
     1.    Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2.    Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3.    Perap selama 1 1/2 jam.- Fiza perap semalaman.
4.    Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
5.    Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. 

Selamat Mencuba...




15 comments:

Farah Shamsudin said...

waahh.. kak fiza ni memang rajin masak.. sedap tu..

izahdaut said...

memang sedap ayam ni. kalau buat ayam bakar memang guna resepi ni aje...

Ummi Alesya Sofea said...

alahai..t'gugat iman tgk gmbr ni,tetiba je rse lapar blk.

Hafizah Mohamad said...

@Farah Shamsudin....kak fiza ada time juga...bila angin rajin mmg rajin tapi bila angin malas melanda x tahu nak cakap apa dah...he he he

Hafizah Mohamad said...

@izahdaut....fiza baru pestime buat ni...tapi mmg fiza puji la dia punya resepi....tabik spring...mmg sedap...=)

Hafizah Mohamad said...

@Ummi Alesya Sofea....ha ha ha mmg tergugat bila tgk ayam bakar camni...=)

YANA SHAIFUL said...

salam K.fiza..sama la kita punya menu ari nii cuma yana mkn ayam KR ni dgn nasi mandy..mmg sedap kann..:)

Hafizah Mohamad said...

@YANA SHAIFUL...sedapnya Yana...kak fiza pun baru jer sebut2 ngan husband pasai nasik mandy ni...len kali leh la buat pulak...he he he...=)

Anonymous said...

Huhuhu.. meleleh airliur dan airmata tengok hidangan ala ala Kenny Rogers Fiza ni... len kali, buat muffinnya sekali ye, baru complete! ;)

- MamaFaMi -

Nieza said...

wahh sedapnya...sungguh menyelerakan..suka banget ayam ni...lama dah tak buat ni...:)

Hafizah Mohamad said...

@Mamafami....insyaAllah mama...nanti mesti cuba juga buat muffin ala2 KR pulak....he he he

Hafizah Mohamad said...

@Nieza...fiza pestime buat mmg husband n anak2 puji la kata sedap...buat seko ayam pun x cukup...he he he

aqishah said...

@wah curlast gitu... sedapnyer nak skit

Hafizah Mohamad said...

@aqishah...dah habis la....len kali kak fiza buat leh la join...he he he

Shahayu said...

wah sedap dan berkhasiat... bleh try cuti2 ni.... kempen x mo makan nasi... hehheehe...