Rakan2 Yang Dihargai...

Tuesday, May 17, 2011

Filling Coklat

Alhamdulillah kenyang dah makan lunch...makan pulak sorang2...sedih juga la...walaupun sedih tapi bertambah2 la pulak...ha ha ha...hari ni husband ngan anak2 x de...diaorg pegi Bayan Lepas buat gotong royong...Fiza malaih nak ikut...x tahan berpeluh nanti habis satu badan gatai2....

dah x de org....masak pun simple2 je...fiza grg ikan...buat sambal belacan berulamkan jering...sedap...berkuahkan kicap...tahap kemalasan yang maksima dah ni....ha ha ha...sekarang ni bukan nak share cara2 mengoreng ikan tapi nak share buat filling coklat...jom kita layan....





Kepada penggemar coklat boleh buat filling ni…sedap…Fiza buat hari sabtu lepas…buat untuk inti APOM POLKA DOT…sedap…tapi sayang anak2 ngan husband fiza x berapa nak gemo…Fiza bagi kat mentua sikit…adik ipaq cakap sedap….hurmmm…nanti try la buat…mmg best…so layanzzz….=)



Jom kita share resepi =)...resepi ni fiza lupa kat mana fiza kopi paste...apa pun setinggi penghargaan buat tuan punya resepi....=)
CHOCOLATE FILLING 

Bahan-bahan :
  • 250ml susu sejat
  • 180ml air suam
  • 125gm gula halus atau gula kastor..
  • 60gram mentega
  • 60gram serbuk koko
  • 40gram tepung jagung
  • 3 sudu makan susu pekat manis ~ yang ni fiza tambah...bg lemak2 sikit...shedap...
  • 1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
  • Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.Kacau
  • Tapis kedalam bekas berisi gula..
  • Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
  • Kacau sampai pekat 
  • masukkan susu pekat
  • Campurkan mentega dan esen
  • Kacau sebati dan tutup api..sejukkan
  

9 comments:

aqishah said...

nyum nyum sedapnya coklat tu... alahai layan sorang2 mana best meh hntr kat saya.. huhuhuhuuu

Hafizah Mohamad said...

@aqishah...mmg x best layan snsorang...meh la sini kita kita layan sama2...he he he

YANA SHAIFUL said...

bestnyaa coklat..hubby yana hantu coklat..bini dia tak sgt hehee..klu mkn dgn roti nii jap je abis coklat tuu..:)

cik cek said...

sesekali makan sensorang best gak Fiza....tak sedo bertambah2 je makan kan...he he he...:)

neeta78 said...

alhamdulillah....mnjdi bt filling cklat.sdapp...yummy...tq sdi share resipi

Anonymous said...

mtk izin share resepinye

Anonymous said...

mtk izin share resepinye cm sedap je

Salmah Hamid said...

kasih resepi nya,,, ^_^

Anonymous said...

terima kasih resepi nya