Rakan2 Yang Dihargai...

Sunday, June 19, 2011

Cis Kek Simple Dan Apom Mekar Untuk Hari Guru

Sebenarnya cis kek ni fiza buat hari khamis yang lepas…untuk sambutan hari guru kat sekolah kak long…resepi dia simple sgt…terima kasih buat MAS dari ohresepi...senang nak buat…fiza buat cis kek ni sebijik dengan apom…boleh berbangga juga  la kali ni fiza buat apom mekar ni menjadi…mekar sejambak…he he he…selalunya fiza buat x mau mekar tapi kali ni mekar n cantik sekali…he he he…sodap…wah puji sendiri pulak…hurm apa pun terima kasih buat penyumbang resepi…mmg sodap n senang lah nak buat cis kek dan apom ni…Apom ni dah pernah buat…fiza letak juga lah resepinya kat sini k…so layanzzz….

Sumber :  Mas

Bahan2 =)

250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula




Cara2nya =)
 
1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


Cis kek yang simple...he he he 
Sumber : wan normaliza

Bahan-bahan =)
  • 250 gm gula
  • 2 biji telur
  • 200 ml susu cair
  • 300 gm tepung gandum
  • 1 sudu overlate
  • pewarna hijau atau merah
    

Cara-cara 

1.    pukul telur +gula hingga gebu.
2.    masukkan overlate susu cair dan tepung gandum dan esen vanila
3.    bahagi kepada 2 warna . kukus selama 7 minit

Selamat mencuba....


8 comments:

ainnoraini said...

gebuzzz...mengancam...

saye suke apam ni..resepi dah ade tapi nak buatnye tak tau la bile...hihihi..

Hafizah Mohamad said...

he he he...makasih kak...kali ni menjadi pulak apom ni...senyum jer...he he he selalunya fiza buat x pernah tersenyum kali ni senyum lebo jer...he he he

BlueberrY CheesE said...

kak fiza, gebunyer apam tuuuuu. gerammmmm

Iffah Afeefah said...

erm gebunye

warna mengancam

ciskek knp tkde topping?

erm manusia kan.xsume paham kite

Farah Shamsudin said...

nampak sedap kak.. nak try buatlah..

Hafizah Mohamad said...

@BlueberrY CheesE...kali ni akak buat apam tu menjadi ler...dia senyum lebo jer...kembang setaman...he he he

Hafizah Mohamad said...

@Iffah Afeefah...trima kasih dear...hurm...sabo jer la...sabar tu kan separuh daripada iman...=)

Hafizah Mohamad said...

@Farah Shamsudin...cuba la senang sgt resepi ni...he he he