Rakan2 Yang Dihargai...

Wednesday, June 22, 2011

Pajeri Rebung…



N3 kali ni fiza nak share satu resepi pajeri rebung…Family fiza suka rebung ni...kalau buat kari a.k.a gulai...atau masak air jer...atau masak lomak pun sodap...rasanya   pajeri ni fiza buat t/hari tadi…he he he…so kita layan jer lah….resepinyer pun fiza sertakan sekali juga…he he he….so layanzzz….


 Pajeri Rebung....

Bahan2 :-)

1 bungkus rebung
2 sudu makan rempah kari ikan
1 sudu makan rempah kari daging
kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji cengkih
3 ulas bawang putih ~ di tumbuk
2 ulas bawang merah ~ di tumbuk
4 sudu makan gula
1/2 cawan santan pekat
halia ~ ditumbuk
sedikit garam

Cara-cara =)

Mula2 tumiskan kulit kayu manis,cengkih,bunga lawang hingga naik bau...kemudian masukkan bawang yg di tumbuk tadi hingga kekuningan...masukkan rempah kari....masak hingga pecah minyak....kemudian masukkan gula dan rebung...biar sebati rebung dengan rempah tadi dan kacau sebentar....masukkan santan dan garam masak hingga kuah pekat baru tutup api....dah boleh makan...he he he...selamat mencuba....

5 comments:

Farah Shamsudin said...

akak!! akak sangat rajin.

Hafizah Mohamad said...

@Farah Shamsudin...akak ikut mood juga Farah... kalau rajin baru buat kalau x masakk simple2 jer...he he he...

aDisH.sHidA said...

shida pun suka pajeri...terung n nenas...makan plak ngan ikan bakar or ikan goreeeeeeng..pergh sedap

Hafizah Mohamad said...

betoi tu...ni kalau makan ngan tenggiri masam lagi sodap...he he he

Zee Suhaini said...

nak cuba resepi ni la..tukar wat pajeri nenas..hihi