Rakan2 Yang Dihargai...

Friday, September 14, 2012

AYAM BAKAR LADA HITAM MAMASYA






Salam hari Jumaat...Penghulu segala hari...hari ni nak share satu resepi paling sedap la....masa tgh perap ayam pun dah rasa cam x tahan baunyer...mmg sedap...tambah la lepaih bakaq lagi sodap....he he he....hari tu saja blogwalking kat Dapur Mamasya...ntah camana ternampak xtiviti memasak n terselit juga ayam bako tu...fiza ni kalau masakkan ada blackpapper ni mmg fiza suka...tunggu punya tunggu Mamasya masukkan resepi tiba2 pagi td ada ternampak mamasya dah post n3 pasai ayam bako ni...fiza mmg dah nak cuba sgt2 suruh la en.husben beli bahan2...apa lg try la...mmg sodap...rugi bg sapa yg x cuba...he he he...

resepi ni fiza guna 1/4 ekor ayam ja...maklum la makan berdua ngan sikecik tu jer....husben x balik makan t/hari...si kakak plak pukul 4 satg baru balik...jd fiza ngan sikecik ni jer nak makan pun...so buat sikit jer la...petang nanti kalau ada permintaan nak makan blh buat lain...sbb bahan2 dah ada cuma nak perap n bako jer...apapun mmg x rugi mencuba...so kita layanzzz jer la gambaq n resepi...resepi ni fiza kopi pes kat blog Mamasya saja yer...pastu pandai2 kita yer...he he he...so layanzzz.....






















Resepi Asal :- Dapur Mamasya 
Oleh  :- Suka Duka Kehidupan

 Bahan2 :-)

1 ekor ayam - potong 4/ 4 chicken leg- ayam jgn potong kecil  (fiza guna 1/4 jer tp bahan2 mekapnya fiza ikut spt di bawah....mmg sodap...he he he)
5 ulas bawang putih- tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sb lada hitam - tumbuk
1 sb sos lada hitam
1 sb sos tiram
1 1/2 sb madu
1 sb gula  (letak sikit jer...x sampai 1sb)
1 1/2 sb garam atau secukup rasa
butter / minyak zaiton

Cara
1.Campurkan semua bahan dgn bahan yg ditumbuk dlm satu bekas, kacau rata.
2.Perapkan ayam dgn bahan yg dicampur lebih kurang 2 jam.
3.Bakar ayam selama 1-1 jam 20 min atau hingga masak dlm oven 200'C api atas bawah (bergantung kpd oven masing2). Bila ayam separuh masak, sapu dg butter/minyak zaitun
4.Balikkan ayam semasa membakar



6 comments:

aqishah said...

wah sedapnya... sayangnya rumah takder tmpt nak bako.. huhuhu... akak rajin tul share resepi yer..

Hafizah Mohamad said...

mmg sedap @aqishah...cuba la x rugi...

LinRosly said...

Assalamualaikum Fizah :D
Sedapnya...Kalau makan masa panas2 lagi sedap..

LinRosly said...

Assalamualaikum Fizah :D
Sedapnya Ayam Bakar ni...lebih2 lagi kalau makan masa panas2...ermmmm

Mamasya said...

Aslmkum Fiza. tkasih mencuba resepi ayam blackpepper....kalau rumah akk ayam bakar ...anak2 sorang paling kurang 2 ketul...mmg kena bakar byk..mrk suka meratah..

MamaFaMi said...

Makan dengan kentang goreng ni sangaaaaatlah sedapnya. Ataupun kentang putar, kalau rajin nak buat... mmmmmmmm dap dap...