Rakan2 Yang Dihargai...

Tuesday, January 22, 2013

ReSePi JaPchEa KorEAN FooD




Assalamualaikum…hari ni nak tayang makanan KOREA plak…feeling2 dok KOREA kejap na…pastu makan pulak dengan chopstik n bekas yang diimport khas dr KOREA…walla…he he he…cuba godek2 internet nak cari resepi  JAPCHAE…sejenis makanan KOREA…bg mulut fiza mmg sedap sbb fiza suka suhun…ha ha ha….tapi asben x berapa gemar sebab x pedas…asben makan dengan cili padi potong kicap…baru laju dia makan…makanan ni nak mcm bihun goreng pun ada…he he he…Resepi ni fiza kidnap kat blog mellmerah …nampak senang sgt…salah satu sebab fiza nak sgt masak japchea ni sbb tgk citer CITY HUNTER…urghhh…nsemnya hero dia…dulu pernah tayang kat ASTRO tapi x tgk sbb x berapa minat…tapi sekarang ni minat plak dah…ha ha ha…kalau korang nak resepi asal boleh jenguk blog mellmerah k…klik kat SINI…so layanzzz


fiza guna karot dan cendawan saja....

daging cincang yg sudah digrg...


pes tyme nak guna ni...=)



 sudu,chopstik n bekas ni beli kat KOREA...



Cam bihun goreng pun ada...


Resepi :- fiza-sham
Sumber :- mellmerah

Bahan2 :-) 

1/2  btg lobak merah-dipotong jullienne
10 kpg cendawan shitake- di potong memanjang
1 labu bawang besar - dihiris nipis
1 bungkus suhun - dicelur dan digaul minyak
50 gm daging cincang
3 ulas bawang putih - dicincang halus
garam
sedikit pak aji…ajinomotooo
1 sb minyak bijan
kicap cair mengikut rasa

Cara2 menyediakannya :-) 

Potong bahan-bahan dan goreng dengan minyak sedikit secara berasingan.
Untuk daging pula,diperap bersama garam, ajinomoto, kicap cair dan bawang putih. kemudian goreng juga dengan minyak yang sedikit.

Boleh digoreng atas kuali atau gaul sebati…ikut senang korang nak buat…tapi fiza gaulkan atas api perlahan semua bahan2 termasuklah suhun tadi sampai sebati perasakan minyak bijan, kicap cair dan garam...ermmmmmm dap nye ….!cubalah yer…senang jew…

9 comments :

yan's cottage said...

amboi.......kak fiza....dah betukar selera jepun pulak.......nampak sebijik macam mihun........lepas nie...bolehlah yan cuba pula.....asyik tenguk filem je.....kena juga makan makananya betul tak....?

Hafizah Mohamad said...

makanan KOREA la Yan...sbb dah jatuh cintan ngan hero korea sbb tu gila nak makan makanan dia plak...ha ha ha

KY said...

betullah kak..mcm mi hun.., tapi ini baru pertama kali tengok, sedap ek kak...

salam dr KY

Hafizah Mohamad said...

yer la kan KY...nampak cam bihun...tapi sedap...cuba la...wangi dr minyak bijan...sedap...=)

Salam kenal juga dari kak fiza utk KY...

Anonymous said...

gonna make it at home. thanks kak (:

NurulHuda Alias said...

menyelerakan betul....

simple je cara buatnya...

NurulHuda Alias said...

menyelerakan betul....

simple je cara buatnya...

nurul hidayah said...

sis nak tanya, sudu and chopstic korea tu boleh dapat kat mana eh?
macam berkenan dah

Hafizah Mohamad said...

Anonymous...u r welcome...

NurulHuda Alias...mmg sedap...cuba la...he he he

nurul hidayah....sudu n chopstick tu saya pesan dekat kawan yg melancong ke Korea...kalau di Malaysia ni x pasti la kat mana ada jual...sori k...