Rakan2 Yang Dihargai...

Tuesday, January 22, 2013

ReSePi KiM CHi

kim chi...sedapnyer...=)



Assalamualaikum….wah hari ni kita berangan jap ada kat KOREA yer kawan2…he he he…ptg tadi fiza buat japchea…malam plak buat kim chi…wah sedapnyer kim chi ni….setelah dikaji dan diulang2 beberapa kali resepi2 untuk buat kim chi maka dengan rasminya fiza telah memilih salah satu resepi dr you tube oleh kakak comei ni...Maangchi…siap dgn cara2 nak buat lagii…senang….


kobis yg dilumur garam semalaman....

Resepi :- fiza-sham
Sumber :- You Tube

Bahan2 :-

1 biji kobis cina
sedikit garam
½ cawan serbuk cili FAIZA
½ cawan gula
3 sudu tepung beras ~ ikut resepi pakai sweet rice flour,tapi x jumpa la tpg tu…
daun bawang
daun kucai
½ inci halia***dikisar halus jgn letak air yer
6 ulas bawang putih***dikisar halus
1 labu bawang besar***dikisar halus
2 senduk sos ikan

Cara2 menyediakan :-

Mula2 potong 4 kobis cina….cuci bersih dan toskan….kemudian lumurkan sehelai demi sehelai daun kobis tadi dengan garam…fiza biar selama semalaman...setelah semalaman cuci bersih dan perah air cucian tu bg kering.letak tepi kejap…
pastu kita buat pes dia plak yer….tepung beras tu kita campur dengan ½ cawan air…kacau atas api perlahan hingga jadi pekat…pastu masukkan gula….kacau sebati…pastu leh angkat yer….
masukkan tepung tadi dlm bekas,masukkan serbuk cili….gaul sebati…kemudian masukkan daun bawang,daun kucai,sos ikan dan bahan2 yang dikisar halus tadi dan kacau sebati…. kemudian bolehlah ambik pes tu dan lumurkan kat kubis tadi yer…seeloknya pakailah sarung tangan getah sbb nanti korang akan letakkan tangan korang dlm esbox plak…ha ha ha…ok dah siap…boleh lah disimpan dalam bekas…bila rasa nak makan just keluarkan saja…pastu ngap…resepi ni fiza rasa mmg kena ngan taste fiza…sedap…cuba la…(^_^)


 sama x...he he he


Yang ni fiza kopi pes dari you tube Maangchi....



How to Make kimchi and kaktugi (radish kimchi)

Ingredients:
2 medium size napa cabbages and 2 Korean radishes, salt, sweet rice flour, sugar, water, 4-6 cups of hot pepper flakes, fish sauce, white onion, fresh garlic, ginger, green onions, Asian chives, fresh oysters (optional)

How to handle cabbages and radish:
1. Cut the cabbages in half, and then slit each half through the core, but not through the rest of the leaves.
2. Soak each piece in cold water and sprinkle some salt (about ½ cup of salt per 1 medium size cabbage), and then set it aside for 2 hours.
*tip: the stems should get more salt than the leaves
3. Skin 2 radishes and cut them into 1 inch cubes. Do this by cutting them into several disks, and then cutting horizontally, and then vertically. Put them in a big bowl and sprinkle them with ½ cup of salt. Then set these aside, too.
4. 2 hours later, turn the pieces of cabbage over so they get salted evenly. Turn the radishes as well.
5. Another 2 hours later, you will see the cabbage look softer than before, and it should have shrunk.
*the total salting process will take 4 hours
6. Rinse the salted cabbage and radish with cold water 3 times.

Making kimchi paste:

Make porridge

1. Put ½ cup of sweet rice flour (you can replace with plain flour) and 3 cups of water into a skillet and mix them up. Then cook over medium-high heat, stirring constantly.
2. When you see some bubbles, pour 1/4 cup of sugar into the porridge and stir one more minute. Then cool it down.
3. Place the cold porridge into a big bowl. Now you will add all your ingredients one by one.
4. Add 1 cup of fish sauce, 4~6 cups of hot pepper flakes (depending on your taste), 1 cup of crushed garlic, 1 tbs of minced ginger, 1 medium size minced onion
*tip: it's much easier to use a food processor.
5. Add 7 diagonally-sliced green onions, 2 cups of Asian chives (cut into 2 inches in length), and 2 cups of shredded Korean radish.
6. Add 2 cups of frozen oysters, but this is optional. (I found out lots of people can't eat them.)
7. Mix all ingredients well and your Kimchi paste is done.
8. Are you ready to spread our paste on the leaves and make your kaktugi?
* I recommend you wear rubber gloves so that you don't irritate your skin.
9. Spread the kimchi paste onto each leaf of the cabbage, and make a good shape out of the leaves by slightly pressing with both hands.
Put it into an air- tight sealed plastic container or glass jar.

Mix your leftover paste with your radish cubes (this is kaktugi).
That's all!

You can eat it fresh right after making or wait until it's fermented. Put the Kimchi container at room temperature for 1 or 2 days and keep it in the refrigerator.

How do you know it's fermented or not?

One or 2 days after, open the lid of the Kimchi container. You may see some bubbles with lots of liquids, or maybe sour smells. That means it's already being fermented.

9 comments :

yan's cottage said...

salam kak fiza.......

nampak sedap lah kak......pernah dengar nama nie....belum pernah makan......nak try lah nanti......

Yana Shaiful said...

salam rindu k.fiza :)..slalu tgk citer korea depa mkn kim chi.. kt kat luar ni meleleh air liur tgk hihii.. dh ada resepi nih bleh la yana cuba nnt ^^

KY said...

wahh..makanan ala2 jepun aja ni..warnanya merah menyala, membangkitkan selera..pedar tak? hihi

Hafizah Mohamad said...

wasalam Yan...kak fiza pun first time buat ni...bg kak fiza sedap juga la kim chi ni...he he he

Hafizah Mohamad said...

salam rindu gak utk Yana...sbb dok tgk gambar korea sgt lah ni maka terjadinya kim chi nih...ha ha ha

Hafizah Mohamad said...

x pedar pu KY...sedap ja rasa dia...ala2 lobak asin gitu...he he he

Mamasya said...

Aslmkum Fiza
pernah dengar nama makanan ni tp belum pernah mkn.
tp bagus Fiza mencuba sendiri.... tak payah ke Korea pun boleh makan...

mama sara nur said...

assalam Fiza
tak penah tgk dan tak penah makan
ni firstime akak nampak he he sedap ye

Herriyati Bastari said...

Saya tau tentang kim chi dari drama korea... hmmm sedap ni., bisa coba di rumah :)