Rakan2 Yang Dihargai...

Sunday, February 10, 2013

ReSePi MaCaRoNi GoReNg PeDaS SeMpOi




Assalamualaikum…t/hari ni fiza x dak masak best2 pun sebab malaih sgt…ha ha ha***mood raya cina ni…ha ha ha….fiza just masak makaroni grg pedas ja…resepi ni fiza minta kat member fiza Pn. Noor Shahani…dia ni rajin sungguh masak…selalu dengar dia masak makaroni goreng untuk famili dia….senang rupanya nak buat makaroni goreng ni…he he he…yg simple tu yang fiza loikeee….ha ha ha…kali ni asben n anak2 makan bertambah2…sedap sgt katanya…kembang setaman  mak…ha ha ha…

oklah x nak taip panjang2 sbb malas sgt….nak sambung golek2 atas katil la plak….he he he…kita usha resepi makaroni goreng pedas….bahan2 ni main agak2 jer yer…pandai2 lah kita ejas ya….

Resepi :- fiza-sham
Sumber :- Pn. Noor Shahani
Bahan2 :-
  • Makaroni***direbus dgn sedikit minyak zaitun
  • 4 ulas bawang putih***dicincang halus
  • 2 sudu makan cili giling
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos cili
  • ½ biji capsicum hijau***dipotong dadu
  • 4 biji cendawan shitake***dipotong dadu
  • 2 batang sosej***dihiris
  • daging cincang
  • 1 biji telur
  • sedikit minyak zaitun
  • sedikit garam
  • 1 s/m gula

Cara2 penyediannya :-

Rebus makaroni dengan sedikit minyak zaitun…angkat dan toskan…tumis bawang putih hingga kekuningan…kemudian masukkan cili giling….sos tiram dan cili sos…masukkan garam dan gula…masak sebentar sampai cili masak…he he he…kemudian masukkan daging cincang…sosej…cendawan dan capsicum…kacau kejap…pastu masukkan makaroni…kacau sebati boleh la masukkan telur dan kacau lagi…pastu boleh la angkat dan hidangkan….


7 comments:

mama sara nur said...

assalam fiza
betul tu cuti2 ni malaslah nk msk2 he hee
simple gini cukuplah kan tp penting tu sedapppp

yan's cottage said...

yan pun setuju juga tu......ringkas yang penting sedap he heee.....

Mamasya said...

Slmt bercuti CNY Fiza..
kalau dah cuti tukang masak pun nak cuti juga kan...hi..hi...makaroni goreng dah cukup mengenyangkan....

Hafizah Mohamad said...

wasalam Mama Sara Nur...kali ni mmg betoi2 malaih la kak...ha ha ha...kalau syeikh rajin mai semua resepi fiza nak cuba...tapi penyakit M melanda x boleh la nak buat apa2...ha ha ha

Hafizah Mohamad said...

betul tu Yan...ringkas tapi sedap...he he he..tu yg penting

Hafizah Mohamad said...

Selamat bercuti CNY jugak buat MamaSya sekeluarga....nak buat lagumana kak...penyakit M melanda...ha ha ha....

azrinna said...

Sedapnya air tangan puan untuk keluarga.