Rakan2 Yang Dihargai...

Wednesday, April 13, 2011

Serunding Ikan….

 Pagi ni kita make puluit ngan serunding ikan…masa pegi pasar malam sabtu lepas en.hubby beli ikan kembong a.k.a ikan temenung 3 kilo…ambik ko…seminggu x yah beli ikan dah….byk sgt ikan tu teringin lak nak makan serunding ikan ngan pulut…fiza pun try la kukus pulut dgn santan sekali….senang…he he he….Cara orang malaih…wakakaka…so layanzzz…



Pulut n serunding ikan...



Sebelum kena ngap....

Resepi untuk Serunding Ikan

Bahan-bahan =)

  • 15 ekor ikan kembung a.k.a ikan temenung~rebus n kisar
  • 2 1/2 cawan pati santan
  • 20 tangkai cili kering **
  • 5 biji bawang besar**
  • 2 inci halia **
  • 4 ulas bawang putih **
  • 2 batang serai
  • 3 keping asam keping
  • 1 sudu teh garam (ikut suka)
  • 2 sudu teh gula @ serbuk perasa (ikut suka)
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya =)

Kisar bahan-bahan yang bertanda ** hingga halus…kemudian tumis bahan-bahan bertanda** bersama-sama dengan santan dan ikan…kemudian masukkan garam,asam keping,garam dan gula…masak sehingga betul-betul kering…boleh dihidangkan….Selamat mencuba

2 comments:

Lydia Honey said...

Ooo ada blog tk pelawa kita yer..hihii..good job dear

Lydia Honey said...

Ooo ada blog tk pelawa kita yer..hihii..good job dear