Rakan2 Yang Dihargai...

Monday, May 16, 2011

Pajeri Terung


Assalamualaikum…hari ni fiza masak awal…pukul 7 pgi dah start masak nasik untuk lunch…sbbnya hari ni hujan lebat waktu pagi…hurmmm..faham2 jer la bila hujan2 ni takut letak kepala jew terus terbang ke LONDON…ha ha ha…Alhamdulillah dah lama tak hujan hari ni hujan…sejuk ja bumi Bayan Baru…sedap ja nak tido…he he he…pagi ni fiza masak simple2 jew…Pajeri terung…goreng ikan n ikan tenggiri masam….n… cencaluk…sslluurrpppp…sedap…so layanzzz…

Pajeri Terung....
Jom kita share resepi pulak...
Bahan-bahannya :-)

2 biji terung panjang, potong dan belah 4, (ikut suka)
1 cawan santan
3 sudu besar rempah kari daging
1 keping Asam
1 sudu besar udang kering
Sedikit kayu manis, bunga lawang, cengkih (bahan tumis)
3 sudu besar gula (boleh letak lebih)
4 ulas bawang merah
~ dikisar
2 ulas bawang putih ~ dikisar
2 cm halia  ~
dikisar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis





Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis beserta bahan kisar. Masukkan rempah kari daging. Kacau hingga wangi.
2. Masukkan udang kering, santan, asam dan terung. Masak hingga terung empuk.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan...Selamat mencuba...

No comments: